RATIU MIRCEA D., nascut in 1923 in Turda, este inginer electromecanic,absolvent in 1948 si doctor inginer in 1967: Rezistenta si Incercari de Materiale -- Institutul Politehnic Timisoara IPT.

A locuit in Timisoara pana in mai 1978 cand a fost obligat sa se expatrieze intrucat a refuzat sa retraga reclamatia inaintata la UNESCO privind discriminarea politica legalizata la admiterea la studii de doctorat.

Expulzat in statut de azil politic a fost admis impreuna cu sotia in USA in august 1978 si apoi naturalizati cetateni USA in 1983, rezidenti in Oakland, California. In martie 2007 s-au repatriat in Turda de obarsie.

In anii 1948 -1956 a functionat la Catedra de Rezistenta Materialelor IPT ca: asistent, sef de lucrari si conferentiar pana la destituirea din motive politice. In anii 1954-1957 a predat la Sectia Utilaje Tehnologia Sudarii IPT cursul:“Analiza tensiunilor, proiectarea,incercarea imbinarilor sudate”. .In anii 1968-1978 este numit conducator de doctoranzi la IPT in specialitatea “Rezistenta si Incercarea Materialelor”. In intreaga activitate -si dupa demiterea din 1956- a colaborat cu membrii catedrei IPT. Dupa 1990 a expediat din USA: manuale, reviste, buletine, rapoarte cercetari, norme/ standarde, inregistrate la catedra UPT in Fondul de carte –peste 400 titluri- promovand informarea colegilor din tara. Pentru ampla si prestigioasa activitate Senatul Universitatii Politehnica Timisoara i-a conferit in anul 1994 titlul de Profesor onorific.

Isi incepe activitatea ca inginer proiectant de macarale si masini de incercat la Institutul de Proiectari de Masini IPROM,Timisoara (1950-1954). Transferat la Institutul National de Metrologie INM (1954-1969) a infiintat in Timisoara laboratoarele nationale pentru masurarea fortei, duritatii si incercarile mecanice de materiale.A proiecat echipamentele etalon actuale-constructii originale/inventii brevetate-. Pentru realizarea laboratoarelor i s-a conferit Ordinul Meritul Stiintific in anul 1966 si i s-a acordat de Biroul Roman de Metrologie Legala BRML diploma de excelenta pentru contributii remarcabile la dezvoltarea metrologiei .

A colaborat la cercetarile din laboratoarele de mecanica materialelor (1950-1969),de la Baza de Cercetari a Academiei din Timisoara, fiind un devotat si eminent discipol colaborator al Academicianului Stefan Nadasan. Este ales in anul 2006 membru de onoare al Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

In 1969-1975 a participat in functia de director stiintific la infiintarea Institutului de Sudura si Incercari de Materiale ISIM din Timisoara. A coordonat programele de dezvoltare a constructiilor metalice sudate.

Pentru contributia la sudarea podului dunarean Giurgeni Vadul Oii, i s-a acordat Ordinul Muncii in1972.

Demis politic in 1975, isi continua activitatea la sectia standarde, tipizare, pana la expatriere, iunie 1978.

In 2003 Asociatia Romana de Sudura ii confera titlul de membru de onoare si medalia Cornel Miklosi.

Stabilit in SUA s-a consacrat asistentei centralelor termo nucleare in validarea operabilitatii instalatiilor sub presiune. In anii 1978-1982, a activat ca inginer senior la EDS Nuclear,-San Francisco, implementand analiza sigurantei seismice si programe de mecanica ruperii . Transferat in post de specialist tehnic senior, la IMPEL Corp.-Walnut Creek-(1983-1987) si la ASEA Brown Boveri-San Ramon,-(1988-1993) a condus programele de prelungirea duratei de operare a echipamentelor instalate la centralele termo-nucleare -USA.

Dupa pensionare (1994-2007) a participat ca specialist consultant la programele din USA:

  • reabilitarea centralelor termo nucleare si a structurilor sudate la DUKE Engineering. & Services, San Ramon, si CALCET California Consulting Engineering & Technology, San Leandro,

  • validarea rezistentei structurale a depozitarii reziduurilor centralelor termo-nucleare la TRANSNUCLEAR WEST, Fremont, si Vectra Technology, San Jose, California.

A publicat-prezentat peste 150 articole in reviste [din tara, USA, Germania, Franta, Elvetia, Ungaria, URSS] si comunicari la conferinte,-nationale/internationale-citate in rapoartele oficiale publicate de: International Congress Advances Nuclear Power Plants,ICAPP, International Conference Pressure Vessels Technology, Organization International Metrology Legal, OIML, International Standard Organization, ISO, International Institute of Welding, IIW, American Nuclear Society, ANS, American Society Mechanical Engineers/Pressure Vessels & Piping, ASME/BPV, American Society for Testing and Materials, ASTM .

A redactat in Romania manualele: –autor –”Elemente sclerometrie”(1998),“Aplicarea fiabilitatii calcule de rezistenta constructia de masini” (1973),–coautor–“Tehnica masurarii fortelor”(ed.1964; ed.1974), “Analize si incercari de metale”(1965) si monografiile: “Cercetari de rezistenta si fiabilitate la solicitari oscilante”(2003), ”Metrologia incercarii materialelor”(2004), ”Masurarea rezistentei materialelor”(2007).

Activitatea si contributiile in: rezistenta materialelor, constructiile sudate, metrologie, mecanica ruperii, si metalurgia mecanica sunt recunoscute international ; este considerat initiatorul analizei anelastice in: validarea operabilitatii instalatiilor sub presiune si a sclerometriei in metrologia incercarilor de materiale.

Competenta este mentionata in: ”Who’s Who in Publishing in Science”(1976),”Who’s Who in Science - Europe“(1978), ”Who’s Who in Technology”(1986), “Marquis Who’s Who -North America “(1993), s.a.

Turda, aprilie 2008

 

 

 

 


Copyright © 2011 ISIM Timisoara. Toate drepturile rezervate.